ROND carnaval een paar dagen helemaal jezelf zijn?

Nog maar een paar weken en dan is het zover: Carnaval!

Carnaval een bijzonder feest. In Nederland gevierd onder de rivieren, maar boven de rivieren moeten de meeste mensen er niets van hebben.

ROND carnaval is het feest

Tussen de 3 tot 5 dagen ligt het normale leven onder de rivieren vrijwel geheel stil en wanneer je in normale kleding loopt ben je de vreemde eend in de bijt. Iedereen komt samen om Carnaval te vieren en naar de optochten te kijken, waar wagens in meerijden waar de bouwers al maanden aan bezig zijn. Het ene kunstwerk na het andere trekt voorbij. En de kinderen langs de kanten strooien met confetti en serpentines: Iedereen heeft een vrolijk humeur.

En waar komt Carnaval dan vandaan?

Carnaval is een van oorsprong katholiek feest, voordat het vasten begint (iets wat de meeste carnavalsvierders nog wel weten, maar zich niet meer aan houden!). Het komt van Carne Levare wat afscheid van het vlees betekent. Tot 40 dagen na de laatste dag van het Carnaval wordt er gevast en dus ook geen vlees meer gegeten.

Het feest wordt niet elk jaar in dezelfde week gevierd. De carnavalsweek is afhankelijk van de vaststelling van het Paasfeest. De 7e Zondag voor Paaszondag valt samen met de Carnavalszondag.

Maar waarom nou dat verkleden?

Heb jij je dat ook wel eens afgevraagd: Maar hoe zit dat nu met het verkleden? Dat heeft een hele bijzondere reden:

Doordat mensen zich verkleden en daardoor onherkenbaar werden tijdens de Carnaval was het mogelijk om, ongeacht rangen en standen, met elkaar om te gaan. Iets wat in vroegere periode ondenkbaar was. Iedereen was tijdens het Carnaval gelijk en dit alles onder de leiding van de Prins van het dorp die een paar dagen het “bestuur” overneemt. Geholpen door zijn adjudant en Raad van Elf probeert hij alles in goede banen te leiden. Hij is een soort ceremoniemeester tijdens de Carnaval.

Hot or not

Tegenwoordig zie je dat de straten tijdens de Carnaval uitgedost zijn met historische figuren, allerlei soorten beroepen, superhelden en kinderhelden. In 2014 waren met name de piloten, Bumba’s, boeven, hippies en top gun pilotes hot.

Dit jaar is het nog een paar weekjes wachten om er achter te komen wat de trends van dit jaar worden. Maar zeker is het wel:

ROND carnaval kun je een paar dagen helemaal jezelf zijn!

 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.